Protheses: kunstgebit

Protheses: kunstgebit

Wanneer u uw tanden en kiezen bent verloren, dan kunnen deze worden vervangen door een prothese. Vooral bekend als het kunstgebit. Maar ook als u één of meerdere tanden of kiezen heeft moeten laten trekken, is een prothese een prima optie. We spreken dan van een partiële prothese, of een frameprothese.

Een prothese helpt u om weer beter te kauwen en te spreken. Ook kan het zijn dat het u helpt bij uw uiterlijk, waardoor u weer meer zelfvertrouwen krijgt. Toch kan de overstap naar een prothese best groot zijn, zeker in het geval van een volledige prothese. Het kan zijn dat u even tijd nodig heeft om daaraan te wennen.

Een prothese bestaat uit een plaatje van kunsthars met kunsttanden wat zich af steunt op uw tandvlees. Voor extra stevigheid wordt soms gekozen voor een metalen plaatje, waarbij de prothese extra wordt vastgezet met haakjes aan nog resterende tanden of kiezen. Dan spreken we van de frameprothese. Deze optie is dus alleen mogelijk wanneer u nog eigen tanden of kiezen heeft.

Als u eenmaal met de tandarts heeft besloten welk soort prothese u nodig heeft, kan het proces in gang worden gezet. Voor het maken van een prothese zijn verschillende stappen nodig. U moet hiervoor dan ook verschillende keren terugkomen. U kunt hierbij uitgaan van vijf afspraken met tussenpozen van één tot twee weken.

In het begin zult u zeker moeten wennen aan een nieuwe prothese. Veel patiënten ervaren het als een ‘volle mond’ waarmee ze moeten leren eten en praten. De tandarts zal u hierin adviseren.

Onze tandheelkunde specialisten

We hebben al jaren een hecht team aan specialisten en ondersteunend personeel. Graag stellen we onszelf aan u voor: